Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Sarbatorile din an, traditii, simboluri

Moderator: ileana_r

Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ramona 79 » Dum Mai 13, 2012 8:50 am

Duminica 13 Mai 2012

Bună dimineața! Astăzi, în Biserica Ortodoxă, este pomenită Sfânta Muceniță Glicheria. A trăit în secolul al II-lea, a fost fiica unui guvernator roman. După moartea tatalui s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Pusă să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus, refuza și la rugăciunile ei un fulger a lovit statuia lui Zeus și a sfărâmat-o. Prefectul a poruncit să fie bătuta și aruncată în temniță. Dorea ca Glicheria să moara prin înfometare. Însă, îngerul Domnului se pogora din cer și îi aducea hrana. Temnicerul Laodicius văzând minunea, L-a mărturisit pe Hristos în fața prefectului. I se va tăia capul.
Imagine
Sfânta Glicheria a fost aruncată într-un cuptor cu foc din care a iețit nevătămată, iar mai tarziu a fost aruncată la fiare. Rugându-se lui Dumnezeu, această sfântă mucenița și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Din sfintele ei moaște curgea mir înmiresmat, care vindeca boli grele.
Raisa
Imagine

Denis
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
ramona 79
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 8522
Membru din: Vin Mar 20, 2009 9:41 am
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ramona 79 » Dum Mai 13, 2012 8:59 am

In calendarul Bisericii noastre ortodoxe, Duminica aceasta, a V-a dupa Pasti, e numita Duminica Samarinencei.
Poate ca multi s-au intrebat : Cine este aceasta Samarineanca? Cum de a ajuns atat de celebra, cand nici macar numele nu i se cunoaste? Cine este aceasta anonima contemporana cu Mantuitorul, ca din zecile, sutele de mii de contemporane anonime, sa fie amintita tocmai ea? Ce a facut ea ca sa merite sa intre in istorie, sa fie pomenita de-a lungul veacurilor, si sa i se consacre chiar o zi din calendarul bisericesc? Cine este aceasta femeie care concureaza pe Alexandru Macedon si pe Cezar? Cine este aceasta samarineanca despre care se scriu carti si se vorbeste in biserici? Nu exista carte de exegeza crestina in care ea sa nu fie pomenita. Cine este aceasta samarineanca pe care o picteaza marii pictori ai lumii? Cine este aceasta samarineanca si ce a facut ea ca sa-si merite locul nu numai in calendar, ci si pe peretii bisericilor noastre?

O explicație găsiți mai jos. (sursa: crestinortodox.ro)
http://www.crestinortodox.ro/predici/pr ... 18768.html
Raisa
Imagine

Denis
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
ramona 79
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 8522
Membru din: Vin Mar 20, 2009 9:41 am
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ileana_r » Dum Mai 20, 2012 1:59 pm

Stiati ca zi se sarbatoreste Sf Lidia? La multi ani celor care poarta acest frumos nume! @};-
ImagineImagine

ImagineImagine

ImagineImagine
Avatar utilizator
ileana_r
 
Mesaje: 552
Membru din: Mar Iul 19, 2011 9:03 pm
Locatie: Hațeg, Hunedoara

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ramona 79 » Lun Mai 21, 2012 8:38 am

Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe 21 mai pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena. Constantin cel Mare s-a nascut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274. A devenit suveran al intregului Imperiu Roman dupa invingerea lui Maxentiu si a lui Liciniu. Potrivit marturiilor lui Eusebiu si Lactantiu, in ajunul luptei cu Maxentiu, Constantin a vazut pe cer ziua, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui cu inscriptia: "in hoc signo vinces" (prin acest semn vei birui).
Imagine


Noaptea, in timpul somnului, i se descopera Hristos, cerandu-i sa puna semnul sfintei cruci pe steagurile soldatilor. Dand ascultare poruncii primite in vis, iese biruitor in lupta cu Maxentiu. Pe Arcul de Triumf al lui Constantin, care se pastreaza la Roma, se afla inscriptia: "instinctu divinitatis" = "prin inspiratie divina", ce descopera cum a fost castigata victoria asupra lui Maxentiu.

Cea mai insemnata realizare a imparatului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care crestinismul ajunge sa fie recunoscut de stat. Insa, el va deveni religie de stat in timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

Dupa edictul din 313, imparatul scuteste Biserica de impozite, ii acorda dreptul de a primi donatii si le da episcopilor dreptul sa judece pe cei ce nu doreau sa fie judecati dupa legile statului. Va inlatura din legile penale pedepsele contrare spiritului crestinismului, precum: rastignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul rosu).

Imparatul Constantin a convocat primul Sinod ecumenic la Niceea (325), unde dupa lungi dezbateri, invatatura lui Arie a fost condamnata si s-a adoptat formula ca Fiul lui Dumnezeu este de o fiinta cu Tatal si deci, din veci cu El. La sinod au fost alcatuite si primele 7 articole ale Simbolului de credinta (Crezul), a fost fixata data Pastilor (prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara) si s-au dat 20 de canoane referitoare la disciplina bisericeasca.

Sfantul Constantin cel Mare a fost botezat pe patul de moarte de catre episcopul Eusebiu de Nicomidia. A murit la scurt timp (337) in Nicomidia si a fost inmormantat in biserica Sfintii Apostoli din Constantinopol, ctitorita de el.

Imparateasa Elena

Flavia Iulia Helena s-a nascut in provincia Bitinia. In anul 293, generalul roman Constantiu Chlorus, la indemnul imparatului Diocletian, divorteaza de imparateasa Elena. Aceasta nu se recasatoreste, ci traieste departe de atentia publica, dar aproape de fiul sau. A reusit sa descopere pe dealul Golgotei crucea pe care a fost rastignit Hristos. Potrivit traditiei, in urma sapaturilor s-au gasit trei cruci. Pentru a se identifica crucea pe care a fost rastignit Hristos, au atins cele trei cruci de un mort. Acesta a inviat in momentul in care a fost atins de Crucea Domnului. Pe 14 septembrie 326, episcopul Macarie I al Ierusalimului a luat crucea si a inaltat-o in fata multimii. Ziua de 14 septembrie a devenit sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci in calendarul crestin.

Imparateasa Elena a zidit Biserica Sfantului Mormant, Biserica din Bethleem, pe cea din Nazaret si multe alte sfinte locasuri.

Semnificatia numelor Constantin si Elena

Numele Constantin este de origine latina si vine de la constans, constantis ("constant", "ferm").

Elena - Stravechiul nume Helene este explicat de unii prin gr. helane ("torta", "faclie", dar si "foc sacru", la sarbatorile numite Heleneia, dedicate zeitei Artemis), iar de altii prin gr. hele ("lumina arzatoare a soarelui").

sursa: crestinortodox.ro
La multi ani tuturor celor care poarta aceste nume!
Raisa
Imagine

Denis
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
ramona 79
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 8522
Membru din: Vin Mar 20, 2009 9:41 am
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ramona 79 » Lun Mai 21, 2012 8:26 pm

SUPERSTIŢII şi OBICEIURI de sărbătoarea Sfinţilor Constantin şi Elena
Sfinţii Constantin şi Elena. Sărbătoarea începe duminică, la ora 16.00, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, iar luni, în ziua hramului, de la ora 7.00, vor fi scoase în procesiune moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou şi vor fi aşezate în baldachinul special amenajat lângă Catedrala Patriarhală, unde vor rămâne întreaga zi pentru a putea fi venerate de către credincioşi, potrivit Patriarhiei Române, scrie Mediafax.

Patriarhul Daniel va oficia Sfânta Liturghie

Sfinţii Constantin şi Elena. Sfânta Liturghie din ziua hramului istoric va fi oficiată de patriarhul Daniel, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Actuala Catedrală Patriarhală este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din ţară închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, de 354 de ani aflându-se sub ocrotirea acestora, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica.

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena care se celebrează anual la 21 ale lunii mai este, se pare, cea mai mare sărbătoare creștină a bisericii ortodoxe din această lună, scrie traditii-superstitii.ro

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Despre Împărăteasa Elena se spune că a fost prima femeie care și-a eliberat sclavii și a ajutat creștinii persecutați.

În calendarul popular, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară ne spune că în această zi păsările de pădure își învață puii să zboare.

Sfinţii Constantin şi Elena. Există, în ziua de Constantin și Elena, și o serie de obiceiuri și superstiții, care fac referire la vara ce urmează să-și facă apariția, și anume: mulți agricultori nu lucrează, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului, în unele regiuni ale țării este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca, podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii, ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului, femeile, pentru a alunga duhurile rele și necurate, tămâie și stropesc cu aghiasmă, pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/superstitii-s ... z1vWvI8VAr
Raisa
Imagine

Denis
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
ramona 79
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 8522
Membru din: Vin Mar 20, 2009 9:41 am
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ramona 79 » Mie Mai 23, 2012 7:14 pm

24 mai -
Inaltarea Domnului - Ziua Eroilor și Martirilor Neamului Românesc


In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste praznicul Inaltarii Domnului.
Prin hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 si 2001, sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost consacrata ca Zi a Eroilor si sarbatoare nationala bisericeasca. Astfel, in toate bisericile, manastirile si catedralele ortodoxe din tara si strainatate se face pomenirea tuturor eroilor romani cazuti de-a lungul veacurilor pe toate campurile de lupta pentru credinta, libertate, dreptate si pentru apararea tarii si intregirea neamului, se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Adesea Inaltarea lui Hristos, ca si Invierea Sa au fost intelese ca fiind niste lucrari ale Tatalui asupra Fiului Sau. Trebuie sa avem in vedere, ca moartea lui Hristos nu a avut ca tinta satisfacerea onoarei jignite a Tatalui, ci transfigurarea firii omenesti. De aceea atat in Inviere cat si in Inaltarea Sa, Hristos nu este pasiv.

Evanghelistul Luca spune ca Hristos i-a luat pe ucenicii Sai, i-a dus spre Betania si acolo Si-a ridicat mainile, i-a binecuvantat si pe cand ii binecuvanta, S-a departat de ei si S-a inaltat la cer (Luca 24,50-51). Prin aceste cuvinte nu trebuie sa intelegem ca acesta a fost ultimul act al lui Hristos in lume, El nu devine absent in creatie. Inaltarea lui Hristos nu inseamna retragerea din creatie, El continua sa fie prezent si lucrator prin Sfantul Duh.

Temei pentru credinta in Inaltarea lui Hristos avem si in Evanghelia lui Marcu, in versetul 19 din capitolul 16, unde se spune ca Iisus Hristos S-a inaltat la cer si a sezut de-a dreapta Tatalui. Astfel, Tatal il iubeste pe Fiul in Sfantul Duh nu doar ca Dumnezeu ci si ca om. Prin acesta trebuie sa intelegem ca toti cei care ne-am unit cu Hristos, devenim partasi la aceasta iubire dumnezeiasca.

Obiceiuri de Inaltarea Domnului


In popor exista credinta ca odata cu Inaltarea Domnului, se inalta si sufletele celor adormiti de la Saptamana Luminata incoace. Sufletele care rataceau, deveneau strigoi si provocau neajunsuri oamenilor si animalelor. De aceea in aceasta zi se practicau ritualuri magice de aparare: erau culese si sfintite plante despre care se crede ca au proprietati apotropaice (leustean, alun, paltin); se buciuma la raspantia drumurilor si pe dealuri; oamenii se incingeau peste brau cu ramuri de leustean; si erau date de pomana bucate pentru morti.

crestinortodox.ro
Imagine
Raisa
Imagine

Denis
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
ramona 79
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 8522
Membru din: Vin Mar 20, 2009 9:41 am
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde andreea88 » Joi Mai 24, 2012 9:46 am

Imagine

''HRISTOS S-A INALTAT!''

Inaltarea Domnului este praznuita la 40 de zile dupa Inviere, in Joia din saptamana a VI-a, dupa Pasti. Este cunoscuta in popor si sub denumirea de Ispas. In aceasta zi crestinii se saluta cu "Hristos S-a inaltat!” si "Adevarat S-a inaltat!”.

Hristos S-a inaltat la cer de pe Muntele Maslinilor, in vazul Apostolilor si a doi ingeri. Ingerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca acestia sa nu se lase coplesiti de durerea despartirii. Din Sfanta Scriptura aflam ca Mantuitorul Si-a ridicat mainile, binecuvantandu-i pe ucenici, iar pe cand ii binecuvanta S-a inaltat la cer (Luca 24, 51), in timp ce un nor L-a facut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezenta Divinitatii, dar sa o si ascunda.
ImagineImagine
andreea88
 
Mesaje: 329
Membru din: Vin Apr 30, 2010 6:06 pm
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ileana_r » Dum Iun 17, 2012 9:58 am

ImagineImagine

ImagineImagine

ImagineImagine
Avatar utilizator
ileana_r
 
Mesaje: 552
Membru din: Mar Iul 19, 2011 9:03 pm
Locatie: Hațeg, Hunedoara

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde andreea88 » Joi Dec 06, 2012 12:25 pm

Imagine

Sfântul Nicolae este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi ai Bisericii, prăznuit în toată lumea creştină. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 - 305 d. Hr.) A fost întâi călugăr şi pentru viaţa sa cucernică a fost uns arhiereu al cetăţii Mira din ţinutul Licia. A fost bătut, chinuit şi aruncat în temniţă în timpul persecuţiilor anti-creştine şi apoi eliberat în vremea împăratului Constantin. Chemat de acesta, a participat la primul sinod ecumenic de la Niceea (anul 325 d. Chr.).
El este cunoscut ca şi protector al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor, călătorilor, fetelor nemăritate, mireselor şi în special al copiilor mici.
Minuni de legendă
Tradiţia păstrează pomenirea unor fapte minunate săvârşite de Sfântul Nicolae. A salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un oarecare slujbaş imperial. Aceştia s-au rugat la Sfântul Nicolae care s-a arătat în vis slujbaşului şi împăratului. Pe cel dintâi l-a mustrat că i-a persecutat pe cei trei nevinovaţi, iar împăratului i-a arătat nevinovăţia lor.
De asemenea el a adus mare şi minunat ajutor unor familii sărace aflate pe punctul de a săvârşi păcate pentru a-şi câştiga pâinea. Una dintre cele mai cunoscute legende de acest fel este a celor trei surori, fetele unui nobil sărac, care datorită situaţiei financiare precare tatăl era pus în situaţia de a le vinde ca purtătoare de titlu. Se spune că atunci când fata cea mare a ajuns la vremea măritişului, cel ajuns deja cardinal, Nicolae, a lăsat noaptea, la uşa casei nobilului, un săculeţ cu aur. Povestea s-a repetat întocmai şi când a venit vremea de măritiş pentru cea de a doua fată. Când i-a venit vremea şi celei de a treia fete, nobilul a stat de pază să afle cine-i cel care le-a făcut atâta bine fetelor lui. În noaptea cu pricina, nobilul a stat de pază şi l-a văzut pe cardinal cum a lăsat săculeţul cu aur. Când şi-a dat seama că a fost văzut, Nicolae l-a rugat să păstreze secretul, dar bineînţeles că acesta nu a putut fi ţinut.
De atunci, oricine primea un cadou neaşteptat îi mulţumea lui Nicolae pentru el.
O altă legendă spune că, după călătoria pe care a făcut-o în Ţara Sfântă, încercând să meargă pe urmele lui Isus, Nicolae s-a întors în ţara lui pe mare. O furtună teribilă s-a abătut asupra lor şi corabia stătea gata să se rupă. Nicolae a stat şi s-a rugat la Dumnezeu, iar furtuna s-a oprit neaşteptat uimind marinarii.
De atunci, Sfântul Nicolae a devenit patronul marinarilor şi al călătorilor.
Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei. La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi milosteniei sfântului.

În tradiţia populară - De la San Nicoară la Moş Niculae
Poporul are habar mai puţin de identitatea şi biografia reala a Sfântului Nicolae, deşi îl tine foarte drag. Sân Nicoară, cum era îndeobşte numit în lumea tradiţională, este mai degrabă un personaj mitologic, în jurul căruia s-au ţesut legende diverse şi uneori năstruşnice, cu vagi ecouri din cultul bisericesc. El ar fi al doilea sfânt făcut de Dumnezeu şi ar sta de-a stânga Acestuia (primul facut, Mihail, are cinstea să stea de-a dreapta). Sân Nicoară (ajutat de Sân Toader) păzeşte Soarele, care are adesea tendinţa să fugă, ca un cal nărăvaş. Legendele îl leagă mai mereu de Sânandrei în a cărui zi de sărbătoare ies spiritele rele din adâncuri si umbla pe pamant, astfel menirea lui Sân Nicoară e să salveze anul de spiritele rele. Calul alb al lui Moş Nicolae simbolizează prima zăpada care cade si păzeşte poarta cerului de la apus pentru a-l opri pe soare sa ajungă pe tărâmul de miazănoapte.
Sân Nicoară e acum bătrân, dar în tinereţile lui unii zic ca ar fi fost podar, iar alţii ca ar fi fost corăbier şi pescar (ca protector al corăbierilor, Sf. Nicolae este cunoscut pe scara largă, atât in Răsărit cât şi în Apus). El ar fi oprit si apele Potopului pe vremea lui Noe.
Prin generozitatea sa faţă de cei lipsiţi de ajutor, şi în special faţă de copii, Sfântul Nicolae este un model de înţelepciune, dragoste şi milostenie.

Nuieluşa - crenguţă de măr
Fiecare membru al familiei se pregătea în trecut de sărbătoarea Sfântului Nicolae. Copiii îşi pregăteau ghetuţele, fetele pregăteau o colivă pe care o păstrau până la Anul Nou, atunci când îşi făceau de ursită, iar bunicii făceau previziuni meteorologice. În seara de Moş Nicolae există obiceiul de a pune crenguţe în apă, ca acestea să înflorească până la Crăciun. Crenguţa, de obicei de măr, este simbolul cârjei arhiereşti a Sfântului Nicolae. Acesta este şi motivul pentru care florile dalbe de măr apar în colindele româneşti. Iar dacă acele crenguţe înfloreau până la Naşterea Domnului, însemna că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa flori albe.
Crenguţa este şi cea care stă la originea nuieluşei pe care o primesc copiii neastâmpăraţi, mai ales dacă nu înfloreşte până la Crăciun. (creştinortodox.ro)
ImagineImagine
andreea88
 
Mesaje: 329
Membru din: Vin Apr 30, 2010 6:06 pm
Locatie: constanta

Re: Sfinti, Sarbatori,Slujbe.

Mesajde ramona 79 » Lun Ian 07, 2013 2:18 pm

Obicei de Sfântul Ion - Iordănitul femeilor: Creștinii îl prăznuiesc, azi, pe Sfântul Ion Botezătorul
Imagine
Ziua Sfântului Ion Botezătorul reprezintă încheierea oficială a sărbătorilor de iarnă deschise la Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.
Sărbătoarea de Sfântul Ion mai este cunoscută și sub numele de Sânt-Ion, Înaintemergătorul Domnului sau Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul. Se știe din tradiția populară că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor și se mai ține pentru ca pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului. Unii oameni serbează ziua de Sfântul Ion pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice. În ziua de Sfânt Ion există obiceiul „Iordănitul femeilor", care este, de fapt, o petrecere a nevestelor. Femeile se adună la o gazdă, unde aduc fiecare alimente și băutură, apoi petrec până dimineața, spunând că se „iordănesc". După ce se ospătau și beau, începeau a să cânte și să danseze toată noaptea. Spre dimineaţă, ieșeau pe ulițe și amenințau bărbații întâlniți că îi vor duce la râu și îi vor arunca în apă dacă nu se răscumpărau cu o vadră de vin. Într-un obicei asemănător, „Ciurica", femeile se adunau după slujbă la ieșirea din biserică și îi „iordăneau" pe bărbați, cerând bani fiecăruia, după posibilități, cu suma adunată organizând către seară o petrecere de la care erau excluși bărbații. Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este „Iordăneala". Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii "iordăniți" trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc. Tradiția ne spune că în dimineața zilei de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului. În unele regiuni, Sfântul Ion era considerat ocrotitorul pruncilor, el ferindu-i de rele și, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați. Nu întâmplător, pe 7 ianuarie exista obiceiul de a se face o așa-zisă „masă a moașei" satului. Moașa colinda pe la „nepoate", mamele pe care le ajutase la născut, pentru a le chema la petrecere. Fiecare femeie aducea câte un plocon, iar moașa rupea dintr-un colac pregătit special pentru această ocazie, împărțind câte o bucată care, în funcție de formă și mărime, era văzuta de fiecare femeie ca o prevestire asupra faptului dacă va mai avea sau nu copii, fete sau băieți. Se spune conform tradiției populare că după Sfânt-Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald. Toate aceste tradiții adevereau superstiția populară potrivit căreia ziua de Sfântul Ion este una de veselie, oamenii ce nu se bucurau cu acest prilej fiind sortiți să fie triști tot restul anului.
Raisa
Imagine

Denis
Imagine
Imagine
Avatar utilizator
ramona 79
Administratorul site-ului
 
Mesaje: 8522
Membru din: Vin Mar 20, 2009 9:41 am
Locatie: constanta

Urmatorul

Inapoi la Credinte, Sarbatori, Traditii, Obiceiuri

Cine este conectat

Utilizatorii ce navigheaza pe acest forum: Niciun utilizator inregistrat si 2 vizitatori